2008-01-06

Potatisgratäng med färstäcke


Potatisgratäng med färstäcke
4 portioner
1 kg potatis
2½ dl grädde max 5 %
400 g köttfärs
4 tomater
50 g hårdost, max 17 %
Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen i en ugnssäker form och krydda med 1 tsk salt. Häll på grädden och täck med lock. Tillaga i mikrovågsugn på full effekt (max 800w), 10-12 minuter. Stek färsen under tiden i ½ msk olja. Krydda med ½ tsk salt, 1 krm kajennpeppar och gärna 1-2 msk soja. Skölj och skiva tomaterna. Riv osten. Fördela färsen på potatisgratängen. Lägg på tomatskivorna och strö över osten. Tillaga ytterligare 4-6 minuter i mikrovågsugnen, gärna med grillelement.
Servera gratängen med grön sallad och bröd.

Har du inte mikrovågsugn kan gratängen lagas i ugn, 225 grader, cirka 50 + 20 minuter.

Ersätt köttfärsen med quornfärs om du vill äta grönt.
Använd havre- eller sojabaserad gräddprodukt och sojabaserad ost om du inte tål mjölk eller laktos. Uteslut sojan om du inte tål den





Inga kommentarer: